{ "title": "Yunan Alfabesi", "image": "https://www.alfabe.gen.tr/images/yunan-alfabesi.jpg", "date": "20.01.2024 18:44:46", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Yunan Alfabesi, özellikle Avrupa ve Hindistan dillerinden pek çoğu Yunan alfabesini kendilerine model yaparak öz alfabelerini oluşturmuşlardır. Yunan alfabesi Avrupa alfabesinde ve daha pek çok orta doğu ülkelerinde alfabesi kirilik ve Latin harfleri dahil bütün kökenlerde bulunmaktadır. Yunan dili çoğunlukla Hristiyan dininde olan bütün bölgelerde etkisini göstermektedir. MÖ III. Yüzyılda kıpti alfabesi olarak ortaya çıkmıştır. Bu alfabe tam olarak 31 harften oluşarak meydana gelmiştir. Ayrıca Mısır alfabesinden de alınmış olan 6 göstergeyi de Yunan alfabesinde kullanılmaktadır. Yunan alfabesi özellikle Etiyopya ve Mısır Hristiyan'ı olan kıptilerin kendi konuştukları Mısırın dilini yazmaya yaramaktadır. Hem sözlü hem de yazılı olarak Yunan kaynaklarında Yunan alfabesinin ortaya çıkmasına ilişkin olarak birçok kaynağın sağlanması mümkündür. Orijinal olan Yunan alfabesinde sadece büyük harfler kullanılarak yazı yazılırken, şimdilerde modern Yunan alfabesinde hem küçük hem de büyük harfler kullanılarak yazılmaktadır. Modern Yunan alfabesinde seslerin üzerine eklenmiş olan \"tonos\" işareti mevcut olmaktadır. Tonos işareti (') bu işaret ile gösterilmektedir, hatta Yunan alfabesinde üzerine konan sesin çok daha uzun okunmasını göstermektedir.

Yunan Alfabesindeki harfler ve okunuşları
Yunan Alfabesinin Ortaya Çıkışı Nasıl Olmuştur, Yunan alfabesi Herodotos'un kaynaklarına göre fonetik alfabenin \"Fenikeli Kadmos\" tarafından Yunan alfabesi ile Yunanistan'a getirilmiştir. Yunan alfabesi için başka bir iddia ise Fenikeli kadmos Yunanistan'a yalnızca 12 adet fenike harflerini getirdiği ve diğer harflerin de Yunanlı Palmede tarafından icat edilmiş olduğudur. Fenikelilerin kullanmış olduğu Yunan yazıları çoğunlukla sağdan başlayarak sol tarafa doğru aynı \"sinistrorsum\" şeklinde yazılmaktadır. Yunanlıların özellikle fenikelilerden öğrenmiş oldukları alfabe tam 22 harften oluşur ve kuzey Sami alfabesi olarak bilinir. Yunan alfabesinin fenike alfabesindeki harfler ile benzemesi Yunan alfabesinin doğu kökenli bir alfabe olduğunun güçlü bir kanıtıdır.

Yunan Alfabesi Hangi Harflerden Oluşmaktadır, genellikle Yunan alfabesinde yedi tane sesli harf, on beş tane sessiz harf ve iki tane birleşik olan tam 24 tane modern harften meydana gelmektedir. Yunan harflerinin yazılışı alfa, beta, gamma, delta, epsilon, zeta, ita, teta, ıota, kappa, lambda, mi, ni, xi, omicron, pi, ro, şeklinde yazılarak kullanılmaktadır.
" } ] }