{ "title": "Tayland Alfabesi", "image": "https://www.alfabe.gen.tr/images/tayland-alfabesi.jpg", "date": "20.01.2024 09:03:40", "author": "Tuncay Sakman", "article": [ { "article": "Tayland Alfabesi, Tay dili 44 sessiz harfte oluşan bir hece yazıdır. Bu dilde 6 çift sesli ve 18 tane de ünlü bulunmaktadır. Tai- Kadai dil ailesine bağlı olan Tayca dilinin kökeninin Güney Çin'den geldiği savunulmaktadır. Analitik olarak perdeli olan bu dil, tonlamaları ve fonolojisi açısından oldukça zor bir dildir. Hece alfabesi olarak kullanılan bu dilde, harflerin 8 tanesi Pali ve Sanskritçe olan kelimeleri yazmak için kullanılmaktadır. Bu dilde bazı kelimeleri yazmak için kullanılabilecek birçok seçenek vardır. Dildeki farklı sesleri ifade etmek için bazı harfler Tay alfabesine girmişlerdir. Zaman içinde bu farklılıklar kaybolup bunlar alfabede bir sembol haline gelmiştir. Tay dilinde 5 farklı ton bulunmaktadır. Bunlar düşük, düşen, orta, yükselen ve yüksek tonlardır. Tay dilinde genellikle cümle sonlarına kişinin cinsiyetini belirleyen ifadeler konulmaktadır. Böylece kibarlaşma sağlanır.

Tayland alfabesi, tay dilinde tonlamalar oldukça önemlidir. Örneğin, 'suea' kelimesi üç farklı tonda okunduğunda paspas, giysi, kaplan anlamlarına gelmektedir. Ayrıca kelimelerin yazımında boşluk bırakılmaz. Bu da genellikle cümle sonuna konur. Konuşmada bu kadar önemli olan Tay dili, yazıda ise bazı işaretler ile tonlama ayırt edilebilmektedir. Ayrıca bu alfabede cümleler soldan sağa doğru yazılmaktadır. Küçük harf, büyük harf ayrımı da yoktur. Kelimelerin arasına herhangi bir noktalama işareti konulmaz. Tay dilinde cümle içindeki özne, yüklem ve nesneler ek almazlar. Eklerin yerine zaman ve yer belirten kelimeler kullanılır. Böylece cümlenin hangi zamanda yazıldığı belirtilebilir. Bu bilgilere bakılarak bu dilin öğrenilmesi oldukça zordur.

Tayland alfabesi, Tay dilinde devam eden bir durumu belirtmek için cümlenin başına şimdiki zamanı ifade eden kelimeler kullanılır. Ayrıca erkekler için cümle sonunda 'Krap' kadınlar için ise cümle sonunda ' Ka' kullanılmaktadır. Cümle sıralaması İngilizce dilindeki gibi özne, yüklem ve nesne şeklindedir. Sıfat ve zamirler arasında morfolojik bir ayrım bulunmamakla birlikte her iki durumda da aynı kelimeler kullanılabilir. Nitelediği kelimenin arkasına gelen zamir ve sıfatlar yüklemi etkileyemezler.
" } ] }