{ "title": "Mors Alfabesi", "image": "https://www.alfabe.gen.tr/images/mors-alfabesi.jpg", "date": "20.01.2024 16:04:41", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Mors alfabesi, 1832 yılında Samuel Mors tarafından telgraf konusunda yapılan çalışmaların sonucunda bulunmuştur. Bu çalışmalar yaklaşık 3 yıl devam etmiş ve 1835 yılında alfabe bulunmuştur. Bundan sonraki 2 yıl boyunca Samuel Mors bu alfabenin haberleşmede nasıl kullanılacağı, sağladığı faydalarını anlatmaya çalışmış ve 1837 senesinde Mors alfabesiyle yapılan ilk görüşme tarihe geçmiştir.

Mors alfabesinin tarihçesi

1837 yılından itibaren Amerika'da çok sayıda eyalette yayılmaya başlayan mors alfabesi için 1840 yılında Samuel Mors patent başvurusu yapmıştır. Mors alfabesi kısa ve uzun dalga boylarının işaret olarak kullanımını hedef alarak, uzun mesafede iletişimi, haberleşmeyi sağlamaktadır. İlk kullanımda kısa ve uzun dalga boylarının her biri bir sayıya, sayılarında bir harfe karşılık gelmesiyle haberleşme sağlanmıştır. Fakat kısa sürede yaygınlaşan mors alfabesi insanlara karışık gelmiş ve haberleşmede çeşitli hatalara neden olmuştur.

Daha sonraki yıllarda Samuel Mors alfabe üzerinde çalışmış ve yeni bir mors alfabe kodu geliştirmek istemiştir. Fakat mors alfabesinde yeni kodu kendisi değil, asistanı olan Veil bulmuştur. Mors alfabesindeki bu yeni kodlama direkt olarak harfler tanımlanmış, her sinyalin ardından belirli bir süre beklenip, boşluk yaratılmıştır. Bu sayede herkesin rahatlıkla kullanacağı, oldukça pratik ve doğru sonuçlar alınan mors alfabesi oluşturulmuştur. Bu insanlık için önemli bir adım olmuştur.

Mors alfabesi çalışma prensibi

Mors alfabesinin çalışma prensibi radyo dalgalarının dış etkiler yardımıyla kesilmesine dayanmaktadır. Telgraf tellerinden geçen akımla radyo sinyalleri aktarılmakta, mekanik ya da görsel olarak elektriğin iletimi sayesinde istenen karşı tarafa ulaşmaktadır. Mors alfabesi sesli bir şekilde uygulanan, radyo sinyallerinin açılması ve kapatılması sonucunda elektrik kesintiye uğramaktadır. Telgraf tellerinde olan gerilimle ulaştırılmak istenen haber uzak mesafelere iletilmektedir.

Mors alfabesinde kullanılan kısa ve uzun sinyaller arasındaki duraksamalarda anlam taşır. Yani kısa aralık harflerin arasında, orta uzunluktaki aralık kelimelerin arasında, uzun aralıklarda cümleleri birbirinden ayırmak için aralıklar kullanılır.

Örneğin; _ _.-. / _ _.-. M O R S (Boşluk) M O R S.

Mors alfabesinin aslında tek şeması bulunur. Bu şemanın bilinmesi, çizgi ve noktaların takip edilerek, istenen metnin oluşturulmasını sağlar.

Mors alfabesi insanlık tarihinde önemli bir buluştur. Ancak günümüzde teknolojinin ilerlemesiyle birlikte kullanımı oldukça azalmıştır. Dünya Radyo İletişimcileri Birliğinin 2003 yılında aldığı bir kararla, telsizci sertifikası almak için mors alfabesi bilmek koşulu kaldırılmıştır.
" } ] }