{ "title": "Makedon Alfabesi", "image": "https://www.alfabe.gen.tr/images/makedon-alfabesi.jpg", "date": "19.01.2024 08:35:10", "author": "Nuray sağır", "article": [ { "article": "Makedon alfabesi Makedonca'nın yazımı için kullanılan Kiril alfabesi nedir pitonun 1945'te vermiş olduğu Tito 4ile anti-faşist Makedon Meclisi tarafından oluşturulmuştur Makedon alfabesi 31 harften oluşmaktadır. Makedon alfabesindeki S harfi Latin alfabesinden gelme değildir. Sadece J harfi Latin alfabesinden gelmedir. Yunan Stigma ç harfinden gelmektedir latincedeki S harfine benzemesi tamamen rastlantıdır. Makedonca Güney Slav dillerinin Doğu grubundan bir dildir makedonların ve Makedonya Cumhuriyeti'nin resmi dilidir Makedonca yazıya dökülen ilk Slav dilidir yazıya dökülmesi ile gelişmeye başlamıştır Makedon dili yüzyıllarca komşuları tarafından inşa edilmiştir Bulgarlar Makedonca'yı Bulgarcanın bir diyalekti olarak kabul etmişlerdir. Makedonca ilk gelişmesine rağmen ilk sözlük 1875'te Pulevski tarafından kaleme alınmıştır.

Makedon alfabesi tarihçesi

Makedon alfabesi 1903'te standart hale gelmiştir 1945'te Tito ve anti faşist ve Makedon Meclisi tarafından resmiyet kazanmıştır. Fonetiğine uygun harflerle Miriskov adlı Makedon dilbilimci tarafından ilk defa Makedon alfabesi 1903 yılında oluşturulmuştur 1945'te yazıda uyum sağlamak amacıyla aynı seslerle anti-faşist Makedon Meclisi tarafından yeniden düzenlenmiştir Bulgarlar çok uzun yıllar boyunca Makedonya'nın varlığını kabul etmemişlerdir fakat 1999 yılında imzalanan protokol ile Makedon Cumhuriyeti'nin resmi dili olarak Makedonya'yı kabul etmişlerdir Makedonca üç temel döneme ayrılır eski Makedonca dokuzuncu Yüzyıl ve on sekizinci Yüzyıl arasındadır yeni Makedonca 1802 ve 1944 yılları arasında gelişmiştir en son olarak da Çağdaş Makedonca 1945 yılından itibaren günümüze kadar gelmiştir.

Makedon alfabesinin çeşitlemeleri arasında Bulgar alfabesi Rus alfabesi Sırp alfabesi ve Ukrayna alfabesi gelmektedir

Makedonca dokuzuncu yüzyılda yazı dili olarak geliştirmeye başlamıştır buna rağmen bazı Balkan Slav ülkeleri tarafından yüzyıllarca inkâr edilmiştir Makedonca diğer Slav ülkeleri tarafından yasaklanmış ya da dillerinin 16 olarak gösterir gösterilmeye çalışılmıştır bu nedenle dünya ülkelerinde olduğu gibi bizim ülkemizde de yeterince tanınmış bir dil değildir bundan 40 yıl öncesine kadar slow dillerinden bahsedilirken Makedonya'dan hiç kimse söz etmezdi Makedonca ile ilgili çok az bilgi verilirdi Aslında Makedonca Rusça Sırpça slovence Bulgarca gibi slav grubu dillerinden biridir bu dil beşinci yüzyılda Balkan yarımadasına yerleşen silah ovalar arasında oluşmaya başlamıştır Balkan dillerine etkisi ile daha doğrusu Balkan Dilleri ve ilişki kurarak gelişen Makedonca onbeşinci yüzyılda yazı dili olarak varlığını kendini göstermeye başlamıştır Osmanlı Döneminde ise Makedonca Osmanlı'nın etkisinde Türkçe'nin etkisinde kalmıştır akedon alfabesinin slow dilinin bir edebiyat hali edebiyat dili haline gelmesine Kiril ve Metodiy kardeşlerin Payı çok büyüktür. 962 yılında Rastislav ülkesini Almanların kültürel ve siyasi etkisinden kurtarmak için Bizans Çarından yardım ister. Bizans Çarıda Kiril ve Metodiy kardeşleri gönderir. Bu iki kardeş öncelikle Moravya Slavlarına hristiyanlığı kabul ettirmek ić on kitap çevirisini başlarlar. Çeviri öncesi otuz sekiz harfli bir alfabe hazırlarlar. Böylece makedonların edebiyatı gelişmeye başlar Makedonca Yunan ve Bulgar kiliselerinin Amansız etkisi yüzünden 12 Klavyeler arasında en geç gelişen dildir Makedon halkı dilinin yazı dili olarak gelişmesini xvi Yüzyıl ile xix yüzyıl arasında el yazmalarında görmüşlerdir Makedon alfabesi 1944 yılından sonra Makedon halkının gayretleri sayesinde devletin resmi dil olarak kabul edilmiştir.
" } ] }