{ "title": "Latin Alfabesi", "image": "https://www.alfabe.gen.tr/images/latin-alfabesi.gif", "date": "20.01.2024 03:21:40", "author": "murtaza bulduklu", "article": [ { "article": "
Latin alfabesinin temelini Latin harfleri oluşturmaktadır. Bu alfabeye Roma alfabesi de denilmektedir. Orijinal Latin alfabesinde 23 harf bulunmaktadır ve dünyada en fazla kullanılan alfabe seçeneğidir. Latin alfabesini kullanan ilk dil Eski Latincedir.

Latin Alfabesinin Gelişimi

Latin alfabesinin geçmişi çok eski zamanlara dayanır. M. Ö. 71 yüzyılda Yunan alfabesinin geliştirilmesiyle oluşturulmuştur. Yunan alfabesinden dört harf çıkarılarak ve Etrüsk alfabesinden“F” ve“S” alınmasıyla oluşturulmuştur.

M. Ö.5. Yüzyılda Latin Harfleri

A, B, C, D, E, F, Γ, H, I, K, L, M, N, O, P, Q, R, S, T, V, X. Bu dönemde Yunancada“G” harfini yazmak için“Γ “(Gamma) harfi kullanılıyordu. Küçük“g” yerine ise “y” harfi kullanılmaktaydı. Bu yüzyılda latin alfabesi 21 harften oluşmaktaydı.

M. Ö.3. Yüzyılda Latin Harfleri

A, B, C, D, E, F, G, H, I, K, L, M, N, O, P, Q, R, S, T, V, X, Y, Z. Yunan alfabesinden “Z” ve“Y” alınmış ve“Γ “yerine“G” icat edilmişti. Böylelikle harf sayısı 23'e çıkarılmıştı.

Latin alfabesini kullanan diller kendi kültürlerine ve ses düzenlerine göre bazı değişiklikler yapmasına rağmen harflerin büyük çoğunluğu Latin alfabesindeki ortak seslerdir.

Türkçede kullanılan Latin Harflerinin Diğer Alfabelerle Farkları

Türkçe alfabesinde Latin alfabesine“Ç, Ğ, İ, J, Ö, Ş, U, Ü“sekiz ses eklenerek ve“Q, X ” iki ses çıkarılarak harf sayısı 29'a çıkarılmıştır. Bu çıkarılan harfler Türk alfabesi için bir eksik teşkil etmemektedir. Çünkü ikisinin de karşılığı Türk alfabesinde bulunmaktadır. “Q” harfini“K” karşılarken, “X” harfini“KS” karşılamaktadır. Örneğin; “Q” için“kemal” ve“X” için“taksi”
Türkçede olduğu gibi tüm dünyada Latin alfabesini kullanan diller kendi kültürlerine ve ses düzenlerine göre ufak değişiklik yaparak bu alfabeden faydalanmaktadırlar.
" } ] }