{ "title": "Kör Alfabesi", "image": "https://www.alfabe.gen.tr/images/kor-alfabesi.jpg", "date": "20.01.2024 04:26:55", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Kör alfabesi, bu alfabe görme engelliler için çıkarılmış bir alfabedir. Diğer bir adı olan Braille alfabesi çok küçük yaşta gözlerini kaybeden bir kız çocuğu tarafından bulunmuştur. 1821 yılında Louise Braille adındaki görme engelli bir Fransız tarafından geliştirilmiş ve günümüze kadar gelmiştir. Çok küçük yaşta babasının parmağının gözüne girmesi ile gözlerini kaybedince görme engelliler okulunda okumaya başlayan Louise Braille okuduğu okuldaki yüzbaşı Barbier adındaki bir adamın noktalar ile geliştirdiği gece yazısı adı altındaki sistemden etkilenerek, tüm görme engelliler için kullanılacak hale getirdi. Bu noktalama sistemi harfleri oluşturarak görmeden yazıları okumayı sağlayan bir sistemdi. Geliştirdiği sistemde altmış dört farklı nokta grubu vardı. Bu oluşturduğu nokta grupları hem harfleri hem de rakamları gösteriyordu. Bu alfabeyi Braille on beş yaşında tamamlamıştır.

Kör alfabesinin amacı

Görme engellilerinde okuyabilmesi için hazırlanan bir alfabedir. Belirli bir sıralı mekanizma ile yapılan alfabenin yöntemi bu formül sayesinde öğrenilir. Türkiye'de kullanılan alfabe yine kör alfabesi olarak bilinen Braille alfabesidir. Bu kör alfabesi bütün ülkelerde uluslararası kullanımı takip eder. Bu kör alfabesi dünyada ilk olarak karakterleri ikili şema ile gösteren yazı sistemidir. Bu Braille alfabesi yani kör alfabesinin ana dili Fransızcadır. O yüzdende Fransızcadaki aksan harflerini gösteren karakterler içerisinde vardır. Tıpkı Türkçedeki sesli harfler gibi (Ü, Ö, Ç, Ş, Ğ)'dir. Türkçede bu farklı olan harf karakterleri içinde ayrı bir sistem geliştirilmiştir. Kör alfabesini kullanan ve Türkçe bilenlerin tercih edeceği bir alfabeye dönüştürülmüştür. Bunun dışında ayrıca Türkçede bulunan 'ı' harfi, 'i' harfinin aşağı kaydırılması ile gösterilmiştir. Bu türler haricinde kör alfabesinde altmış dört farklı yazım sistemi sunan bu alfabe matematik ve müzik notalarında da kullanılmıştır. Bu kör alfabesini okumayı öğrenen kişilere ileride daha hızlı okuma teknikleri de öğretilebilir.

Kör alfabesi, dediğimiz Braille alfabesi birçok Latince dile de uyarlanmıştır. Bunlardan başlıcaları, Arapça, Rusça, Ermenice, Yunanca, Japonca, İbranice ve Çince'dir.

Kör alfabesi, doğuştan veya sonradan görme yetisini kaybetmiş kişilerin okuma ihtiyacını gideren eğitim gelişmelerini yapmalarını sağlayan yaşama tutunmalarına yardımcı olan bir alfabedir. Bu sayede yaşamın içerisinde kendilerine yer edinebilmektedir. Görme duyusunu kaybetmenin vakti zamanı yoktur. O yüzdende sağlıklı bireyler olarak bu tür eksiklikler ile yaşayan insanlara yardımcı olmak ve onların kendilerini geliştireceği kör alfabesini öğrenebilecekleri okulları yaygınlaştırmada en önemli pay sağlıklı insanlara düşmektedir.
" } ] }