{ "title": "Kiril Alfabesi", "image": "https://www.alfabe.gen.tr/images/kiril-alfabesi.jpg", "date": "20.01.2024 11:13:09", "author": "Eda çakır", "article": [ { "article": "Kiril alfabesi, gibi daha birçok alfabeyi bilmeden önce alfabenin ne anlama geldiğini bilmek gerekmektedir. Birinci bin yıldan beri alfabe oluşturmada birçok faaliyet meydana gelmiştir. Hiyeroglif temelli 30 işaretli basit bir yazı kullanan, milattan önce 1800'e doğru, muhtemelen Asya kökenli olan Sinalı madencilerin çalışmaları alfabe oluşumunun önemli etkenlerinden bir tanesini teşkil etmektedir. Biblos'ta, Mısır'a Kenan dünyasının kaynaştığı resim yazısından yola çıkarak hece değeri ve sessiz harflere dayanan 75 işaretli sistemler meydana geldi. Asıl büyük yeniliği Ugarit yazıcıları yapmıştır. Ugarit alfabesi sadece Kenan dünyası ile sınırlı kalmanın yanında eski olarak bilinen Sami alfabesinin temelini teşkil etmektedir. İlk kez 11. Yüzyılda lahdi üzerine kazılı metinlerle ortaya çıkmıştır. 22 işaretten meydana gelmenin yanında sessiz harf değerindedir. Bu sistem ise Aramlar ve Fenikelilerin seferleri ile Batı'ya, Kıbrıs ve Ege'ye taşınmıştır.

Kiril Alfabesi; Makedonya, Bulgaristan, Sırbistan ve Rusya'da yaygın olarak Slav dillerinin yazımında kullanılan bir alfabe türüdür. En eski Slav kitaplarının yazımında kullanılan iki alfabeden bir tanesidir Kiril Alfabesi; diğeri ise Glagol Alfabesidir. Kiril yazı türü Metodius ve kardeşi Aziz Kiril tarafından 9. Yüzyılın ikinci çeyreğinde meydana getirilmiştir. Kiril ve Metodius'un öğrencileri 9. Yüzyıldan bugüne kadar Kiril alfabesini getirmiş olmanın yanında bugün: Beyaz Rusya, Ukrayna, Bulgaristan, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Moğolistan, Makedonya ve Sırbistan'da kullanılmaktadır. Orta Çağ Yunan (Bizans) alfabesinin temelinde geliştirilerek, Yunancada bulunmayan birtakım Slav seslerini de eklemişlerdir.

Rusya'da bu alfabe ilk olarak Orta Çağın başlarında Büyük yazı harfleri olarak işlevsellik kazanmıştır. El yazısı olarak italik yazı türü daha sonraki dönemlerde meydana getirilmiştir. 18. Yüzyılda Büyük Peter Yunan harflerini çıkararak Kiril Alfabesini daha kolay ve anlaşılır hale getirmiştir. Kiril Alfabesi Slav Ortodoks ülkelerinde kullanılmaktadır. Türk Cumhuriyetlerinde Kazakistan ve Kırgızistan'da da Kiril Alfabesi kullanılmaktadır. Ayrıca Başkontostan ve Yakutistan gibi daha birçok Özerk Türk Cumhuriyetlerinde de Kiril Alfabesi kullanılmaktadır.
" } ] }