{ "title": "İbranice Alfabe", "image": "https://www.alfabe.gen.tr/images/ibranice-alfabe.jpg", "date": "21.01.2024 12:21:16", "author": "Hülya Ellikçi", "article": [ { "article": "İbranice alfabe günümüzde Yahudiler tarafından kullanılan İbranice'yi yazıya dökmek için kullanılan bir alfabe olarak karşımıza çıkmaktadır. Sami (Semitik) dil grubuna bağlı bir dil olarak karşımıza çıkan ve İsrail'in de resmi dili olan İbranicenin yazımında kullanılan bu alfabe pek çok dilde karşımıza çıktığı gibi sağdan sola yazılan bir alfabedir. Bu alfabe sadece sessiz harflerin bulunduğu ve 22 temel sessiz harfin olduğu bir alfabedir. Sesli harflerin ise sessiz harflere eklenen işaretlerle gösterildiğini görebilirsiniz. Ancak bu noktalamalarında daha çok dini metinler ve sözlüklerle birlikte yabancı kelimelerin doğru okunuşunun gösterilmesi amacıyla kullanıldığını söyleyebiliriz.

İbranice alfabe yalnızca İbranice dilinin yazımı için kullanılmamaktadır. Aynı zamanda bu alfabenin Cermen kökenli ve Aşkenaz Yahudilerinin konuşmuş olduğu bir dil olarak karşımıza çıkan Yidiş yani Yahudi Almancası ile Sefarad kökenli Yahudilerin dili olarak karşımıza çıkan Ladino yani Yahudi İspanyolcası yazımı sırasında da kullanıldığını görebilmek mümkündür. Tarih boyunca şekil değişikliklerinin az çok yaşandığını görebildiğimiz bu alfabenin farklı biçimleri bulunduğunu görebilmek mümkündür. Bunların Antik Dönem İbrani Alfabesi, Kare Yazı, El Yazısı, Raşi ve Solitreo gibi şekiller olduğunu biliyoruz.

İbranice alfabe içerisindeki harflere baktığımız zaman her harfin sayısal bir değere sahip olduğu görülebilir. Mesela \"Alef\" harfinin sayısal değerinin 10 olduğu ve \"yod\" harfinin ise sayısal değerinin 1 olduğu görülmektedir. 11 yazmak için bu iki harf birlikte kullanılmaktadır. Bu alfabede kullanılan harfleri şu şekilde sıralayabiliriz: Alef, bet-ve (B-V), gimel (G), dalet (D), he (H), vav (V), zayin (Z), het (KH-H), tet (T), yud (Y), kaf-haf (K, KH, H), lamed (L), mem (M), nun (N), sameh (S), ayin, pe-fe (P-F), tsadik (TS-TZ-Z), kuf (K-Q), reş (R), şin-sin (Ş-S), tav (T).
" } ] }