{ "title": "Havacılık Alfabesi", "image": "https://www.alfabe.gen.tr/images/havacilik-alfabesi.jpg", "date": "20.01.2024 23:37:33", "author": "Tuncay Sakman", "article": [ { "article": "Havacılık Alfabesi, birçok meslek dalı zamanla kendi içinde alfabeler oluşturmuştur. Bu çalışanlar birbiri ile bu alfabeyle kolayca anlaşırlar. Ancak bilmeyenler için tahmin etmek çok zordur. Bu yüzden bu makalemizde sizin için havacılık alfabesi konusunu araştırdık. Öncelikle eğer uçuş yaptıysanız ellerinde telsiz bulunan bazı görevliler görmüşsünüzdür. Bu kişiler uluslararası ortak bir alfabe kullanırlar. Uluslararası olduğu için bu kodlar için İngilizce dili kullanılmaktadır. Aynı zamanda havacılık dili ile gemicilik dilinde aynı alfabe kullanılmaktadır. Kullanılan kod alfabeleri şöyledir:
Bu harflerin kendi isminizde kodlayarak sizde öğrenebilirsiniz. Bu harfler dışında havacılıkta birçok kod bulunmaktadır. Bu kodlar ikili veya üçlü olabilir. Mesela THY, Türk Hava Yollarının 3'lü kodu olarak kullanılmaktadır.
Havalimanlarında da bu kodlar vardır. Örneğin, IST, ABD, ESB gibi kodlar şehirlerin isimlerinin ilk 3 harfi ile oluşturulmuş kodlardır. ADB, İzmir'in üçlü kodlarından biridir. Ancak açılımı Adnan Menderes Havalimanı'dır. Uçakların ismi ise kuyrukta bulunan ve tescilini belli eden kodlar bulunmaktadır. Mesela TC-XXXX gibi bir şey görebilirsiniz. Burada TC Türkiye Cumhuriyeti'nin tescilli uçağı olduğu anlamına gelir.

Havacılık alfabesi, havacılıkta tüm dünyaca kabul edilen Sitatex adında bir mesajlaşma sistemi bulunur. Bu sistemde her harf bir ücrete tabi olduğu için zamanla kısaltmalar kullanılmaya başlanmıştır. Kalkış yapan uçak istasyona origin kodunu yollarken karşı istasyona destination ve movement kalkış mesajını gönderir.

Uçuşlar da kendi aralarında ayrılmaktadır. Mesela, tarifeli uçuşlara schedule adı verilir. Sadece yaz dönemi uçuşlarına ise chapter adı verilir. Charter uçuşlar sadece sezonluk uçuş planı ile yapılır. Ancak tarifeli uçuşlar günlük planlar ile belirlenir. Tarifeli uçuşlarda 'Schedule time of departure' tarifeli uçağın kalkış saatidir. 'Schedule time of arrival' ise tarifeli uçağın iniş saatidir.

Havacılık alfabesi diğer kullanılan bazı kodlar ise şunlardır
" } ] }