{ "title": "Grafiti Alfabesi", "image": "https://www.alfabe.gen.tr/images/grafiti-alfabesi.jpg", "date": "19.01.2024 09:29:02", "author": "İlkgün Şahbazoğlu", "article": [ { "article": "Grafiti alfabesi; Grafiti son zamanların en popüler sanatlarından biridir. Ülkemizde de genellikle gençlerin yaptığı duvar yazıları olarak bilinen bir sanattır. Kimileri bunun bir sanat olduğuna inanırken kimileri de bunun vandalizm olduğuna inanır. Aslında grafitinin sanat olup olmadığı hala tartışılmaktadır. Sanat olduğunu düşünenler insanların kendi tercihlerine, özelliklerine göre duygu düşüncelerini yansıttığı için bunun bir sanat olduğunu düşünülüyor. Ama grafitinin daha çok sokaklarda yapılması ve duvarları boyayarak yapıldığından dolayı bazı kişiler bunu sanat olmadığını düşünüyor.

Grafitinin tarihsel sürecine bakacak olursak aslında milattan önceye kadar giden bir sanattır. İlk insanlar mağara duvarlarına yazdığı isimlerle ve yazılarla grafitiyi farkında olmadan başlatmışlardır. Daha sonra 1940 yıllarında Almanya'da protestolarda kullanılmıştır. Protestolarda duvara yazılan iki yönlü olarak sloganlar ve şekiller olarak grafiti devam etmiştir. 1960'lı yıllarda ise Amerika'da bazı sokak çeteleri de kendi bölgelerinin belirlemeleri için duvarlara kendi logolarını ve şekillerinde çizmişlerdir. 1970'li yıllarda New York'ta kuryecilik yapan bir kişinin gittiği her yere adını kısaltılmasını ve sokak numarası ile kendine ait imzasını atmasıyla insanların merakını uyandırmıştır. Böyle bir imza yapıldığını öğrenen gençler o zamanlarda kendilerinde bir imza bulmuş ve grafitiyi geliştirerek daha zor ve karmaşık desenler yapmaya başlamışlardır. Günümüzde ise grafiti bireysel ve grup olarak yapılmaktadır.

Grafiti alfabesi aslında bir duvar yazısıdır. Grafiti genellikle bu sanatı yapan kişinin olaylara bakış acısını siyasi görüşünü ve hepsini dışarıya yansıtmasının bir yoludur. Grafiti daha kolay yapılabilmesi için genellikle sprey boyalarla yapılır. Grafiti daha çok kişinin görebileceği alanlara veya daha çok kişinin olduğu yerlere örneğin tren vagonları, işlek caddeler ve duvarlara yapılır. Grafiti sanatı çok fazla yetenek gerektiren bir sanat olmadığı düşünülüyor. Grafiti sanatının çok fazla çalışarak ve benimseyerek geliştirilebilmektedir. Grafiti sanatçısı olmak istiyorsak öncelikle kendinizi ait defteriniz olmalı ve bu deftere kendinize ait taslaklarımızı çizmeliyiz. Grafiti sanatçısı olmak için öncelikle kendinize ait bir tarzınız ya da sıkça kullandığınız bir logo veya bir imzanız olmalı. Çalışma yapmadan önce perspektifinde kafanızda belirlemeniz gerekiyor. Yani yazı havada mı kalmalı yoksa yere mi oturmalı ya da yukarıdan mı yoksa aşağıdan mı bakıldığına karar vermeniz gerekiyor. Bunları yaptıktan sonra eğer gölge yapmak istiyorsanız yine kurşun kalem kullanılarak gölgeleri yapmalıyız. Daha sonra da yaptığımız gölgeleri de boyamalısınız. Genellikle gölge yaptıktan sonra kurşun kalemle yaptığımız çizimleri silmemiz gerekir. Çünkü eğer boyadıktan sonra silerseniz renkler daha soluk çıkacaktır. Ülkemizde grafiti sanatı Almanya'da yaşayan Türk ailelerinin Türkiye gelip gitmesi ile gelişmiştir. Bazı propaganda yazıları yazmak amacıyla kullanılmıştır. Ama bazı insanlar tarafından keşfedilip sprey boyayla başka yönlere çekilmiştir.

Eğer grafiti sanatında toplumun ön yargılarından kurtulmak istiyorsak yaptığımız çalışmalarda siyasetten kaçınmalıyız. Grafiti alfabesinin tanımlamak istersek alfabenin ve şekillerin birbirine geçmiş hali diyebiliriz. Grafiti alfabesinin belli bir şekli veya düzeni yoktur. Yani kişi kendi alfabesini, kendi şeklini kendisi üretebilir.
" } ] }