{ "title": "Eski Türk Alfabesi", "image": "https://www.alfabe.gen.tr/images/eski-turk-alfabesi.jpg", "date": "19.01.2024 09:17:41", "author": "Eda çakır", "article": [ { "article": "Eski Türk Alfabesi, diğer bir deyiş ile Orhun Alfabesi, tarihte en eski alfabe olma özelliğini taşımaktadır. Tarihte kendine sıkça rastladığımız eski Türk alfabesi genellikle Moğolistan, Çin, Kazakistan coğrafyasında rastlanmasının yanında İskandinav ve Latin ülkelerinde hatta Roma döneminde de karşımıza çıkmaktadır. Eski Türk Alfabesinin bu kadar geniş coğrafyalarda yayılım göstermesi ne bir tesadüf ürünüdür ne de bir yanılgıdır. Aksine bu köklü dil ve alfabenin eski zamanlardan itibaren kullanılıyor olması ve bu alfabeyi kullanan kavimlerin göç ettikleri yerlere taşımalarından ve kültürlerini devam ettiriyor olmasından kaynaklanmaktadır. Yazı ilk olarak resim ile ortaya çıkmıştır. 30.000 yıl önce resim çizmeye başlayan ilk Asyalılar zaman içinde çizdiği resimlere anlam yüklemiş, sonra bunlar bir araç haline gelmiş ve semboller halinde okunması amaçlanmıştır. Yani zamanla resimler sembollere, semboller ses anonslarına ve bu anonslarda alfabe haline gelmiştir.

Eski Türk Alfabesinin kökenine baktığımız zaman ilk karşılaştığımız Göktürk döneminde meydana getirilmiş ya da yazılmış olan Orhun Abideleri çıkmaktadır. Bu tür yazılar Göktürk ve Uygur Devleti dönemlerinde daha çok bilgin kişilerce meydana getirilmiş ve ülke geçmişi hakkında bilgi veren belge niteliği taşımaktadır. M. S. 550'de yazılmış olan bu yazıtlar, günümüze kadar herhangi bir tahribata uğramadan okunabilir şekilde hali hazırda bulunmaktadırlar.

Orhun Abidelerinde çıkan Eski Türk Alfabesi daha eski dönemlerde Kurgan adı verilen mezarlarda silah ve eşyaların üzerine yazılmış halde bulunur. Eski Türk Alfabesi aynı zamanda Roma döneminde de Roma (Bizans) harfleri olarak bilinen alfabenin kökeni ile yapılan araştırmalar sonucunda bu alfabenin \"FUTHARK\" a dayandığı görülür. Bu yazı tipi ise Asya'daki eski alfabe ile aynı sisteme sahip olduğu görülmektedir. Aynı zamanda bu yazının Roma'da bulunan Etrüksler tarafından getirildiği kanıtlanmıştır.

Aynı zamanda Sümerler döneminde kullanılan Dünyanın ilk Alfabesi ile Eski Türk Alfabesinin birbirine benzediği görülmektedir. Bilisel araştırmalar sonucunda Eski Türk Alfabesinin Sümerlerin yazısından esinlendiği ve köken olarak benzediği ortaya konulmuştur.

Bu alfabe bugün doğuda Runik Alfabesi olarak varlığını sürdürürken Batı'da ise Latin Alfabesi olarak karşımıza çıkmaktadır.
" } ] }