{ "title": "Elif Ba Alfabesi", "image": "https://www.alfabe.gen.tr/images/elif-ba-alfabesi.jpg", "date": "19.01.2024 19:32:12", "author": "Kadriye Özen", "article": [ { "article": "
ELİF: Elif Ba alfabesinin ilk harfidir. Boğazın dibi olan göğüs boşluğundan (Halkın yukarısı ve boğaz cevfin öncesinden) çıkar. Bu harf çıkarılırken dil damağa değmez. İnce, açık, şiddetli okunur. Bu harf harekeli olanına hemze, harekesiz olanına Elif denir ve bu harf aynı zamanda med (Uzatma) harfidir.

BE - BA: Elif Ba alfabesinin 2. Harfidir. Dudaklar birbirine kuvvetli vurmak suretiyle çıkar ince, açık ve kuvvetli bir sesle okunur.

TE: Elif Ba alfabesinin 3. Harfidir. Dilin ucu üst ön dişlerin (Seniye) yarısının az yukarısına dokunması suretiyle çıkar. Açık ince açık ve şiddetli bir ses ile okunur.

SE: Elif Ba alfabesinin 4. Harfidir. Dilin ucu üst yüzünü üst ön dişlerin (Seniye) ucuna dokundurulması ve dilin dışarı çıkarılmasıyla oluşur. Peltek, ince, yumuşak ve akıcı olarak okunur. Türkçede karşılığı olmayan bir sestir.

CİM: Elif Ba alfabesinin 5. Harfidir. Dilin orta kısmının üst damağa (Hanek) sert bir şekilde dokundurmak suretiyle söylenir. Güçlü, ince, açık bir şekilde okunur.

HA: Elif Ba alfabesinin 6. Harfidir. Boğazın (Halk) orta bölümünden boğazı sıkmak suretiyle çıkar. Yumuşak, kalın, akıcı bir şekilde söylenir.

HA: Elif Ba alfabesinin 7. Harfidir. Boğazın diş ve dudaklara yakın olan bölümünden boğazı (Cevf) hırıldatmak suretiyle çıkar. Kalın ve akıcı bir şekilde söylenir. Türkçe karşılığı olmadığından bilmeyenlerin Türkçesine bakarak okuması doğru değildir.

DAL: Elif Ba alfabesinin 8. Harfidir. Dilin uç kısmının, üst ön dişlerin damakla birleştiği kısma dokunması suretiyle çıkar. Akıcı olmayan, ince ve güçlü bir sesle okunur.

ZAL: Elif Ba alfabesinin 9. Harfidir. Dilin uç kısmının, üst dişlerin (Senaya) uçlarından biraz dışarı çıkarılması suretiyle söylenir. (Harfi doğru çıkarmak için dilin ucu hafifçe ısırılabilir.) Açık, yumuşak, ince ve peltek olarak okunur Türkçe karşılığı yoktur.

RA: Elif Ba alfabesinin 10. Harfidir. Dili ucu kıvırarak dilin arkasını ön üst dişin etine dokundurarak çıkar. Harekesi ötre ve üstün olduğunda kalın, esre olduğunda ince okunur.

ZE:Elif Ba alfabesinin 11. Harfidir. Dillin ucu iki alt ön dişin ucuna dokundurmak suretiyle çikar. Açık, ince, yumuşak keskin bir sesle okunur.

SİN: Elif Ba alfabesinin 12. Harfidir. Dilin ucu iki alt ön diş uçunun biraz aşağısına dokundurmak suretiyle çıkar. İnce, akıcı, keskın bir sesle okunur.

ŞİN: Elif Ba alfabesinin 13. Harfidir. Dil ortasını ıüst damağa dayamak suretiyle harf çıkartılır. İnce, yumuşak ve akıcı bir şekilde okunur.

SAD: Elif Ba alfabesinin 14. Harfidir. Dilin ucu iki ön alt dişin yarısından biraz yukarısına dokunmak suratiyle ses çıkar. Yumuşak, gizli kalın bir sesle okunur.

DAD: Elif Ba alfabesinin 15 harfidir. Dilin yan tarafı (Hafe-i lisan) üst azı dişlere (Adras) dokunmasıyla sag veya sol taraftan çıkar. Uzatan bir sesle okunur. Türkçe olarak karşılığı yoktur.

TA: Elif Ba alfabesinin 16. Harfidir. Dilın ucu iki üst ön dişin diş etine yakın yerine dokundurmak suretiyle çıkar. Kuvvetli, açık, kalın bir sesle okunur.

ZA: Elif Ba alfabesinin 17. Harfidir. Dil ucunun az gerisinın üst yüzunü iki ön diş ucunun dokundurmak suretiyle çıkar. Kalın, akıcı, peltek bçr sesle okunur.

AYN: Elif Ba alfabesinin 18. Harfidir. Boğaz (Halkın) ortasını hafif sıkarak çıkar. İnce, açık, orta yumuşaklıktaki bir sesle okunur.

ĞAYN: Elif Ba alfabesinin 19. Harfidir. Boğazın (Halkın aşağısında) ağız boşluğuna doğru olan yerden cıkar. Acık, yumuşak, kalın olarak okunur.

FE: Elif Ba alfabesinin 20. Harfidir. Üst iki ön diş ucunu alt dudağın içine hafif bir şekilde dokunulmasıyla çıkar. Açık, yumuşak, akıcı bir sesle okunur.

GAF: Elif Ba alfabesinin 21. Harfidir. Dil kökünun üstü ve karşısındaki üst damağın arasıından çıkar. Kuvvetli, açık, kalın birsesle okunur.

KEf: Elif Ba alfabesinin 22. Harfidir. Dilin boğaza yakın orta kısmının üst damağa dokundurarak çıkar. İnce. Kuvvetlİ, akıcı bır sesle okunur.

LAM:Elif Ba alfabesinin 23. Harfidir. Dil ucunun yanlarını üst ön diş etine dokunmasıyla harf çıkar. Açık, yarı akıcı ince sesle okunur.

MİM: Elif Ba alfabesinin 24. Harfidir. Dudak içleri hafif olarak birbirine dokundurularak harf cıkar. İnce. Açık, yarı akıcı, genizden gelen sesle okunur.

NUN: Elif Ba alfabesinin 25. Harfidir. Dilin ucunu üst ön diş etine dokunmasıyla çıkar. Genizden gelen ince, açık, akıcı bir sesle okunur.

VAV: Elif Ba alfabesinin 26. Harfidir. Dudaklar büzülerek ileri doğru uzatılmasıyla harf çıkar. İnce, açık, yumuşak bir sesle okunur. Harekesiz olanı (Med) uzatma harfidir.

HE: Elif Ba alfabesinin 27. Harfidir. Halk arasında \"Yorgun he\" olarak da bilinmektedir. \"He\" harfi boğazın göğüsle birleştiği bölümden çıkar. İnce ve akıcı bir şekilde söylenir.

L M-ELİF: İki harfin birleşmesinden ortaya çıkmıştır. \"Lâm\" ve \"Elif\" harfi kimi zaman ayrı ayrı kimi zamanda ikisi beraber \"lâ\" şeklinde söylenir. Ayrı ayrı söylendiği zaman ilk önce\"lâm\" onun sonrasında ise \"elif\" söylenmektedir. Elif Ba alfabesinin sondan bir önceki harfidir.

YE/YA: Dilin orta kısmını, üst damağa dokundurmak suretiyle meydana gelir. Açık, yumuşak ve ince bir sesle söylenir. Elif ba alfabesinin son harfidir.
" } ] }