{ "title": "Arap Alfabesi", "image": "https://www.alfabe.gen.tr/images/arap-alfabesi.jpg", "date": "19.01.2024 01:44:50", "author": "Nüveyt", "article": [ { "article": "
Arap alfabesi, Latin alfabesinin dışında dünyada yazı dili olarak benimsenmiş ve kullanılmış olan yazı sistemidir. İslam dinini benimsemiş olan ülkelerde kullanılmaktadır. Osmanlı İmparatorluğu da bu alfabeyi kullanmıştır. Türkiye Cumhuriyeti ise 1928 yılında Latin alfabesine geçiş yapmıştır.

Arap alfabesinin tarihsel gelişimi nasıldır?

Bu alfabenin MS. 2 ve 4. Yüzyıllar arasında Nebati yazısından geliştiği bilinmektedir. Günümüze ulaşmış olan en eski yazı örnekleri MS. 6. Yüzyıla aittir. Alfabe sağdan sola doğru yazılır. Alfabede 28 adet ünsüz bulunmaktadır. Bunlardan 22 adeti Sami alfabesinin değişikliğe uğramış olan sesleri, 6 adeti ise Arapça 'ya özgü seslerden oluşur. Alfabe Türklerin İslam dinini kabul etmesinin ardından, çok geniş bir alanda kullanılmıştır. Bu 10. Yüzyıldan sonra meydana gelmiştir. Alfabe 28 harften oluşmasına rağmen, Türklerin kullandığı alfabe 31-36 arası harften meydana gelir. Bu alfabe lehçelerde, kitaplarda, kitabelerde yaygın bir şekilde kullanılmıştır. Günümüze ulaşmış olan oldukça fazla sayıda, bu alfabe ile yazılmış eser bulunmaktadır. Osmanlılarda Arap alfabesindeki harflerden başka, Farsçadan harfler kullanılmıştır.

Arap alfabesinin özellikleri nelerdir?
Arap alfabesindeki harfler

Elif, be, te, se, cim, ha, hı, dal, zel, ra, ze, sin, şin, sad, dad, ta, za, ayn, gayn, fe, kaf, kef, lam, mim, nun, vav, he, ye olmak üzere 28 harften oluşur.
" } ] }