{ "title": "Almanca Alfabe", "image": "https://www.alfabe.gen.tr/images/almanca-alfabe.jpg", "date": "19.01.2024 09:03:47", "author": "Tuncay Sakman", "article": [ { "article": "Almanca Alfabe, Almanca dilinin yazımında kullanılan ve Latin harflerinden türetilen bu alfabe, 27 harften oluşmaktadır. Hint-Avrupa dillerinin Cermen koluna bağlı olan Almanca, Avrupa Birliği'nin resmi dillerinden en çok konuşulan dilidir. Almanya, Avusturya, Lüksemburg, İsviçre'nin bir bölümünde bu dil yaygın olarak kullanılmaktadır. 38 ülkede yaklaşık 120 milyon kişinin konuştuğu bu dil, ülkemizdeki Anadolu Liseleri, Fen Liseleri ve Sosyal Bilimleri Liselerinde en az 2 ders saati şeklinde öğrencilere verilmektedir. Ayrıca İngilizce'den sonra en yaygın ikinci yabancı dil olarak kabul görmektedir. Alfabedeki harfler ve okunuşları ise şöyledir:

A: A- B: Be-C: Tse-D: De-E: E-F: Ef-G: Ge- H: Ha- İ: İ-J: Yot-K: Ka- L: El-M: Em-N: En-O: O- P: Pe-Q: Ku-R: Er- S: Es- T: Te-U: U- V: Fau- W: Ve- X: İks- Y: İpsilon- Z: Tset- ß: Ss.

Almanca alfabe, harflerin okunuşu yukarıdaki gibidir. Bu alfabede a, e, i o, ü harfleri Türkçedeki gibi okunmaktadır. Ayrıca Alman alfabesinde iki ünlü harf yan yana gelirse hece uzun okunur. Sessiz harfler yan yana gelirse farklı sesler türetilebilir. Almanca'da genellikle ilk hece vurgulu bir şekilde okunur. Ayrıca I ve J harflerinin büyük şekilde kullanımında nokta kullanılmaz. Bazı harflerin yan yana gelmesi ile okunuşlar da şöyle açıklanabilir:
Almanca alfabe, eğer bir sesli harfin yanında ':' işareti varsa bu o sesli harfin uzatılması gerektiğini anlatmaktadır. Ayrıca 'Y' harfi Türkçede sessiz harf iken Almanca'da 'Ü' diye okunduğundan sesli olarak kabul edilmektedir. Eğer bu dili öğrenmek isterseniz fazla sıkıntı yaşamazsınız. Bizim dile de biraz benzemektedir. Sadece biraz daha katıdır ve sesler boğazdan çıkartılır.
" } ] }