{ "title": "Alfabe", "image": "https://www.alfabe.gen.tr/images/alfabe.jpg", "date": "20.01.2024 03:28:44", "author": "Seymen", "article": [ { "article": "
Alfabe, dilimizdeki seslere karşılık gelen harflerin dizilişidir. Alfabeye ABC de denmiştir. Abc de Türkçe alfabesinin ilk üç harfidir. Alfabe kelimesi dilimize Fransızcadan girmiştir. Eski Yunancadaki alfa ve beta harflerinin birleşiminden oluşmuştur. Türk alfabesi Latin harfleri dikkate alınarak düzenlenmiştir. Cumhuriyetin ilanından beş yıl sonra, yüce önder Mustafa Kemal tarafından 1 Kasım 1928 tarihinde kabul edilmiştir.1353 sayılı Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanun” ile kabul edilmiştir. Bu kanuna göre Türk alfabesinde 29 harf bulunmaktadır.

Alfabenin doğuşu yazının doğuşuyla eş zamanlıdır Sümerlere yani günümüzden yaklaşık 5000 yıl önceye dayanır. Bunlara çivi yazısı adı verilmiştir. Çivi yazısına benzeyen simgelerle Sümerleri takip eden birçok Mezopotamya uygarlığı dillerini taşa, toprağa ve kâğıda dökmüşlerdir. Modern alfabenin kökeni Fenikelilere dayanmaktadır. Fenikeliler bu alfabeyi Mısır alfabesinden esinlenerek bulmuşlardır. Fenikelilerin tüccar olmasıyla bütün Akdeniz çevresindeki ülkelere yayılmıştır. Arapların yunanların İbranilerin ve Latinlerin alfabeleri hep Fenikelilerin alfabesinden türemiştir.

Türkler, ilk olarak milli bir alfabe olan Orhun alfabesini kullanmışlardır. Daha sonra Uygur alfabesini kullanmışlar. Göktürklerin kendi yarattıkları bu alfabe taş ve tahtaya kazımaya elverişli köşeli hatlı harflerdir. Uygur alfabesini batıda Osmanlı Türkleri dahil 15. Yüzyıl sonlarına kadar birçok ülke kullanmıştır. Otluk-beli zaferinden sonra Fatih Sultan Mehmet Uygur alfabesiyle bir fetihname kaleme aldırmıştır. İslamiyet'in kabulüyle birlikte Arap alfabesi yaygın kullanılmaya başlanmıştır. Arap alfabesi özellikle Osmanlılar döneminde çok büyük bir gelişme göstermiş, bu tür yazı adeta bir sanat, Hüsnü-Hat şeklini almıştır. Karay Türkleri gibi Yahudi Türk toplumları İbrani alfabesini kullanmışlardır.

Cumhuriyetin ilanından sonra Latin alfabesine geçilmiştir. Türkçe komşu dillerden etkilenmiş fakat kendisi de başka dilleri etkilemiştir. Çince ve öteki dillerden birçok kelime dilimize girmekle birlikte Türkçeden de öteki dillere birçok kelime geçmiştir.

Türk Alfabesindeki Harfler

A B C Ç D E F G Ğ H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z.

A b c ç d e f g ğ h ı i j k l m n o ö p r s ş t u ü v y z.

Kanun'da önce “i” sonra “ı” belirtilmişse de yaygın ve yerleşmiş olan sıraya göre önce “ı” sonra “i” gelmektedir.
" } ] }